اسدالله عباسی در دیدار دستیار وزیر امور خارجه در امور دریای خزر خواستار برگزاری نشستی مشترک بین استان های حاشیه خزر و وزارت امور خارجه در زمینه مباحث مربوط به اقتصاد دریا محور و نحوه تعاملات شکوفایی این ظرفیت ها شد.
وی عنوان کرد: اتفاق نظر و هماهنگی بین استان ها مهم است که انتظار است وزارت امور خارجه در حوزه های مربوطه و همایش های منطقه ای مرتبط با هر استان، استانداران را نیز مشارکت دهد.
وی از جمله این مباحث و ظرفیت ها را برای استان های شمالی حاشیه خزر در راستای توجه به حوزه اقتصاد دریا، مباحث شیلاتی چون صید کیلکا و ماهیان خاویاری ذکر کرد و افزود: البته الان با توجه به کاهش شدید ماهیان خاویاری صید انجام نمی شود و در زمینه تقویت ذخایر ژنتیکی نیز اقدامات تحقیقاتی، پرورش و رهاسازی این ماهیان در دست انجام است.
وی عنوان کرد: گزارشی از اقدامات و ظرفیت ها در مباحث زیست محیطی و شیلاتی و پیوست های آن ارائه خواهیم کرد.
عباسی همچنین در خصوص دریا و افت سطح آب با توجه به شیب دریا هم گفت: این امر در بنادر ما موجب ایجاد رسوب می شود و در واقع این عقبنشینی دریا موجب کاهش آب در بنادر شده و پهلوگیری کشتیها را دچار مشکل میکند
***
کاهش آب دریای خزر یا کاسپین از یک سو به کاهش بارندگیهای در اطراف این دریاچه بزرگ جهان و از سوی دیگر مربوط به کم شدن شدید آب ورودی از رودخانه ولگا در روسیه است.
رودخانه ولگا از یک جهت دستخوش رسوب است و از سوی دیگر روسیه به علت نیاز بیشتر به آب این رودخانه ، آب کمتری را روانه دریای خزر می کندو باید در این راستا اقدامات جدی صورت گیرد.
مسئولان کشور و استان های شمالی تازه در چند سال اخیر متوجه افزایش کشتیرانی حمل بار، مسافر، گردشگری و اقتصادی دریا محور شده بودند که با این شرایط نمی توان بر روی این موضوع سرمایه گذاری شود.
مدیران دولتی و استان های شمالی نباید در این باره دست روی دست بگذارند. .
وی عنوان کرد: همین امر در حال حاضر موجب شده تا تالاب انزلی هم دچار مخاطره شود که اقداماتی در این رابطه در دست انجام است.
وی تصریح کرد: برای جلوگیری از ورود فاضلاب به تالاب و دریا اقداماتی را شروع کرده ایم و در زمینه تصفیه فاضلاب خانگی و شهری در رشت، فومن و انزلی کارها در دست انجام است تا این فاضلاب ها باعث آلودگی دریا نشود.
استاندار گیلان گفت: در حوزه مربوط به بنادر و دریانوردی هم ظرفیت های خوبی وجود دارد از جمله آنکه با تکمیل راه آهن رشت – کاسپین که طی ماههای آینده بهره برداری می شود عملا راه دسترسی کشورهای حاشیه خزر چون قزاقستان، روسیه و آذربایجان و غیره بسیار کوتاه و کریدور شمال و جنوب تکمیل می شود
در همین حال اوایل آبان ماه 1402 دستیار وزیر امور خارجه در امور دریای خزر گفت: درباره پسرفت آب دریای خزر و کاهش سطح آب که عمدهترین دلیل آن کاهش ورودی رودهای منتهی به دریای خزر است با مسئولان کشور روسیه جلساتی برگزار و تصمیمات خوبی هم گرفته شده است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تفاهمنامههای مختلفی در حوزه چالشهای زیستمحیطی دریایی مرتبط با دریای خزر وجود دارد، تصریح کرد: اما دبیرخانهای برای پیگیری این تفاهمنامهها و مصوبات در منطقه مستقر نشده است.
وی خاطرنشان کرد: باید این دبیرخانه فعال شود و رصد و پایش زیست محیطی دریای خزر را به طور جدی دنبال کند.
.