به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پویشگران گیل - پژوهش فرایند رسیدن به راه حلهای قابل اطمینان از راه گردآوری، تحلیل و تفسیر داده ها به گونه ای برنامه ریزی شده و هدفمند است.
محمد ابراهیم گوهریان پژوهشگر، نویسنده و مترجم گیلانی در گفتگوی اختصاصی با پایگاه اطلاع رسانی پویشگران گیل، تحقیق و پژوهش را زیربنای اقتصاد پایدار و موفق دانست و حمایت دولت را در این زمینه بسیار مهم و با اهمیت عنوان کرد.
وی پژوهش را از رکنهای مهم هر جامعه برای رسیدن به پیشرفت و توسعه دانست و ادامه داد: چون موفقیت در تمام فعالیتهای مربوط به توسعه کشورها در زمینههای مختلف همچون صنعت ،کشاورزی و خدمات به گسترش فعالیتهای پژوهشی بستگی دارد.
همچنین امور آموزشی نیز بدون انجام تحقیق و پژوهش از پویایی و نشاط لازم برخوردار نخواهد بود و دانش بشری با سکون روبرو میشود.
به گفته دکتر گوهریان پژوهش مقوله ای منطقی محسوب میشود که هدف آن کشف روابط میان پدیدهها و ارائه فرضیهها است اما در بیشتر زمانها طرحهای پژوهشی به دلیل نبودن بودجه مناسب به مرحله اجرا نمیرسد و یا ناموفق به پایان میرسد.
به همین منظور با محمد ابراهیم گوهریان بنیانگذار و سرپرست علمی مؤسسه مطالعات و پژوهش های تجارت جهانی گوهریان در زمینه جایگاه تحقیق و پژوهش و تاثیر آنها در مسیر توسعه کشور به بحث و گفتگو پرداخت.
* پویشگران گیل: با توجه به اهمیت تحقیق و توسعه به عنوان زیربنای پیشرفت و توسعه کشور ، انتظار و درخواست شما از نهادهای دولتی چیست؟
دکترگوهریان: کشورهای توسعه یافته با درک اهمیت تحقیق و پژوهش به عنوان زیربنای توسعه پایدار ، همواره در راه گسترش و حمایت از نهادهای پژوهشی خصوصی و غیر دولتی تلاش می کنند. بنده به عنوان مدیر عامل یک مؤسسه پژوهشی خصوصی امیدوارم که نهادهای دولتی به تحقیق و پژوهش نگاه علمی داشته باشند و از کمکهای مادی و معنوی به این بخش دریغ نکنند . برای نمونه ، وزارت ارشاد میتواند با خرید بخشی از کتابهای منتشر شده، این نهاد را در اجرای اهداف موسسه یاری نماید.
*پویشگران گیل :مشکلات و موانع تحقیق و پژوهش در سالهای پیش چه بوده است؟
گوهریان : مشکلات و موانع در حوزه ی تحقیق و پژوهش کم نیستند. دولت ها از پژوهشگران کشور ، حمایت های مالی و معنوی نمی کنند و این دلیل مهمی برای اجرای ناموفق طرح های پژوهشی است .
پویشگران گیل: با توجه به این که دولت چهاردهم رویکرد مثبت به موضوع پژوهش و تحقیق دارد ،دیدگاهتان در باره این وضعیت مطلوب چیست؟
گوهریان :دولت با توجه به کمبود بودجه و انجام تعهدهای بجامانده ، بهتر است در بخشنامه ای دو درصد از درآمد خالص صنایع زیر پوشش خود را برای هزینههای تحقیق و پژوهش اختصاص دهد که این موضوع بستر مناسبی را برای انجام کارهای پژوهشی فراهم میکند.
* پویشگران گیل: اهمیت اقتصاد و تجارت جهانی را در جهان امروز چگونه ارزیابی میکنید؟
گوهریان :پیشرفت کشورها بیشتر مرهون تجارت ،اقتصاد و فرهنگ است. در دنیا امروزی با تحولهای سریع و گسترده ای که در تمام زمینهها شکل گرفته است ،این سه عامل روندی تازه به خود گرفتند. اینک تجارت نشانی از جهانی شدن دارد .اقتصاد ملی با اقتصاد بین المللی آمیخته شده است و گردشگری بین المللی نه تنها به عنوان عامل رشد فرهنگی مطرح می شود ،بلکه از مهمترین فعالیت اقتصادی جهان به شمار میرود. تجارت جهانی یکی از راه های اصلی موفقیت اقتصادی کشورهاست .این موضوع جدا از دگرگونیهای گوناگون پس از جنگ جهانی دوم ،سبب آبادی بسیاری از کشورها شد و اکنون به سرعت در حال پیشرفت است .کشورهایی که مرزهای خود را بروی تجارت جهانی بازگذاشتند، از راه آزادی تجارت به استانداردهای بالاتر و بیشتری از زندگی دست یافتند. انتظارها و خواستها در این کشورها بیشتر شده و سطح سواد بالاتر رفته است.
* پویشگران گیل :با توجه به اهمیت روز افزون اقتصاد و تجارت جهانی در سالهای گوناگون، این موسسه چه کمکی میتواند به پیشرفت این امر در کشور کنند؟
گوهریان :موسسه کوچک ما که فعالیت خود را از حدود چهل و سه سال پیش شروع کرده تا کنون به لطف پروردگار و با همکاری گروهی از استادهای فرهیخته کشور تا کنون بیش از هفتاد عنوان کتاب در زمینههای تجارت جهانی ،گردشگری، مدیریت و روانشناسی تهیه کرده است .از آنجا که در گذشته ،کتابهایی در زمینه تجارت جهانی همچون صادرات، بازاریابی جهانی، فروش بین المللی ،مذاکرات تجاری بین المللی،قراردادهای صادرات وجود نداشت ،مؤسسه مطالعات و پژوهشهای تجارت جهانی گوهریان تصمیم گرفت برای کمک به توسعه و پیشرفت کشور، کتاب های بسیاری را در این زمینه تدوین کند.
* پویشگران گیل : دیدگاه شما در باره پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی چیست؟
گوهریان :یکی از خوبی های عضویت دائم در سازمان تجارت جهانی این است که اگر این امر ممکن شود ،تحریمهای خارجی برای همیشه به پایان می رسد. اکنون 148 کشور عضو به سازمان تجارت جهانی هستند که بنابرگزارش این سازمان، هر کدام میتوانند عضو گروه کاری پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی باشند .این سازمانها که میتواند از آن به عنوان تحولی در مناسبات تجاری نام برد ،مورد توجه بسیاری از کشورها قرار دارد و با توجه به تعداد و قدرت اعضای این سازمان میتوان گفت که سازمان تجارت جهانی نهادی بینالمللی به منظور قانونمند کردن تجارت کشورهاست.
* پویشگران گیل : ایران چگونه میتواند اقتصاد خود را با همکاری سازمانهای اقتصادی بینالمللی همچون صندوق بینالمللی ، سازمان تجارت جهانی ،تقویت کنند؟
گوهریان : ایران میتواند با عضویت در سازمان تجارت جهانی در راه بالا بردن سطح زندگی مردم ،امکان ایجاد اشتغال کامل، افزایش درآمدهای واقعی و بالا بردن سطح تقاضا ، بهرهبرداری موثر از منابع جهانی در گسترش تولید و تجارت بینالملل ،دستیابی به توسعه پایدار، حفظ محیط زیست و افزایش سهم کشور از رشد تجارت بین المللی ، استفاده کند.
* پویشگران گیل: موسسه گوهریان در طول سالهای فعالیت پژوهشی و علمی، با چه مشکلات و موانعی روبرو بوده است؟
گوهریان : به طور مسلم هر نهاد و سازمان درزمینه ای که فعالیت میکند با مجموعه ای از مشکلات و موانع روبرو میشود. موسسه ی ما هم در این سالها سعی کرده از تا انجا که امکان دارد از راه گفتگو مشکلات خویش را برطرف و در برابر پایمال شدن حق خود ایستادگی کند.
*پویشگران گیل: توصیه شما به دانشجویان و جوانان این مرز و بوم چیست؟
گوهریان: یک پژوهشگر و کارآفرین موفق نخست باید هدف و برنامه ای را برای خود مشخص کند و با توکل به پروردگار این نکته را در نظر بگیرد که اگر دنبال منفعت عمومی باشد، بدون شک از لطف خدای بیهمتا بهره خواهد برد.
* پویشگران گیل: راهکارهای موجود برای بیشرفت پژوهش و تحقیق به عنوان زیربناهای توسعه پایدار کشور چیست؟
گوهریان : همانطور که اشاره شد، کشور برای توسعه همه جانبه با توجه ویژهی نهادهای دولتی و خصوصی به بخش پژوهش نیاز دارد. باید بودجه کافی به این بخش اختصاص یابد و حمایتهای لازم برای چاپ و نشر کتاب در این زمینه صورت پذیرد.این کمترین حمایتی است که میتوان از بخش پژوهش کشور انجام داد.
علاقمندان برای آشنایی بیشتر میتوانید به آدرس سایت موسسه گوهریان مراجعه نمایید.
www.goharian.com