به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پویشگران گیل ، محمد ابراهیم گوهریان، پژوهشگر،مولف و مترجم گیلانی ،پژوهش و آموزش را زیربنای اقتصاد پایدار هر کشوری میداند و پژوهش و آموزش را از رکنهای مهم هر جامعه برای رسیدن به پیشرفت و توسعه. آموزش را بدون انجام پژوهش امکان پذیر نمیداند و معتقد است آموزش بدون انجام پژوهش از پویایی و نشاط لازم برخوردار نخواهد بود و دانش بشری با سکون روبرو میشود
مصاحبه اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی پویشگران گیل با دکتر محمد ابراهیم گوهریان بنیانگذار ،رئیس هیات مدیره و مدیر اجرایی موسسه مطالعات و پژوهشهای تجارت جهانی گوهریان.
لطفاً بیوگرافی شخصی خود را شرح دهید.
بنده در سال 1331 شمسی در شهر رشت به دنیا آمدم و تحصیلات خود را در مقطع لیسانس و در رشته زبان و ادبیات انگلیسی از مدرسه عالی ترجمه سابق و دانشگاه علامه طباطبایی فعلی در سال 54 دریافت کردم. همچنین فوق لیسانس مدیریت بازرگانی را از دانشگاه تهران در سال 64 گرفته و دکترای مدیریت کسب و کار را نیز در دانشگاه تهران در سال 1369 اخذ کردم..
سوابق کاری و شغلی خود را بیان کنید. بنده بنیانگذار، رئیس هیات مدیره و مدیر اجرایی مؤسسات زیر میباشم.
مؤسسات مطالعات و پژروهش های تجارت جهانی گوهریان
مؤسسه مطالعات راهبردی گوهریان
مؤسسه مطالعات روانشناسی گوهریان
انتشارات کتاب گوهریان
انگیزه و هدف شما از تأسیس این مؤسسات چه بوده است؟
از همان دوران جوانی رؤیای خدمت به هموطنان و پیشرفت کشورم را در سر داشته ام. به عنوان فعالیت مورد علاقه و توجه خود که اعتقاد دارم زیربنای اولیه هرگونه تحول فردی و اجتماعی محسوب میشود و کلیه ترقیات مادی جامعه از آن نشأت گرفته بر آن استوار است، به تحقیق و پژوهش، آن هم در حوزه اقتصاد و بازرگانی، روی آوردم تا شاید از این طریق نقش خود را به عنوان یک ایرانی و عضو این جامعه، در توسعه علمی این سرزمین ادا کرده باشم. این فعالیت که به اشکال گوناگون اعم از تألیف، ترجمه، تحقیق و سایر تلاشهای علمی دنبال شده اینک در قالب دو برنامه جامع یعنی “تجارت جهانی” و “گردشگری بین المللی” که فکر میکنم پرداختن به آنها میتواند کشور را در سطح بالایی از توسعه قرار دهد، در این مؤسسه تبلور یافته است. امیدوارم با یاری پروردگار و به همت و با همکاری نخبگان این مرز و بوم، در راستای پایه ریزی ساختارهای علمی، به این دو برنامه جامه عمل بپوشانیم و با تدوین منابع پژوهشی و آموزشی روزامد به اجرایی شدن این اندیشه کمک نماییم.
تا کنون چند عنوان کتاب و در چه زمینههایی تدوین نمودهاید؟
حدود هفتاد عنوان که عمدتا در زمینههای تجارت جهانی و بین الملل گردشگری و روانشناسی میباشد.
بودجه فعالیتهایی که انجام میدهید از چه منابع تامین میشود؟ آیا دولت به موسسات شما بودجه اختصاص داده است؟
خیر ،تمامی هزینهها و انجام کارهای موسسات با بودجه شخصی بوده است.
آیا برای چاپ و نشرکتابهایی که تدوین میکنید، درآمدی کسب میکنید؟
خیر به هیچ وجه ،تا کنون به جز ضرر و زیان چیزی نصیب ما نشده است.از آنجایی که 95% از کتابها را ناشر دولتی چاپ میکند و در آخر سال مبلغ اندکی پرداخت میکند که کفاف هزینههای خرید کتاب لاتین ترجمه و ویراستاری را نمیدهد.
پس چرا با تحمل ضرر به کارتان ادامه میدهید؟
چون وقتی انسان برای خدا، ملت و وطنش خدمت و کار میکند مسائل مادی اهمیتی نخواهد داشت.
آیا در این مدت در شرکت یا موسسات دیگری هم فعالیت داشتهاید؟
بله، همزمان به مدت ده سال در شرکت تجاری بین المللی کرهای دوو به عنوان مدیر بازرگانی و مهندس فروش در بخشهای آهن آلات ،نساجی ،پتروشیمی فعالیت نموده و تجربیات خوبی را کسب نمودم.
به نظر شما یک کارآفرین و پژوهشگر موفق چه خصوصیات و ویژگیهایی باید داشته باشد؟
داشتن هدف و برنامه ،انگیزه قوی ،اعتماد به نفس ،اراده قوی ،روحیه خستگی ناپذیر ، روحیه خلاق و نوآوری روحیه فداکاری، استقامت و شکیبایی ،تلاش مستمر، روحیه پیگیری و به طور کلی داشتن افکار بزرگ و استعانت از خدواند متعال.
کتابهای پرفروش شما در زمینههای مختلف کدام هستند؟ در بخش تجارت جهانی و گردشگری می توان به سایت www.goharian.com مراجعه کنید. و در بخش روانشناسی ، قوانین زندگی، تیپهای شخصیتی، شبکه خرد، پالایش فکر، هوش اجرایی، شاد بودن،کلیدهای طلایی مدیریت ،شش عامل اصلی موفقیت و موفقیتهای مغناطیسی و در بخش راهبردی، شهرهای هوشمند
موسسه مطالعات راهبردی با چه هدفی تاسیس شده است؟
با هدف پژوهش در زمینههای توسعه و تحول فکر و اندیشه در جهت تولید علم، رشد خلاقیت و نوآوری ،ابداع و اختراع ،حل مشکلات اجتماعی اقتصادی و معیشتی جامعه.
چه توصیه ای برای جوانان ایران دارید؟
اولا استعداد و توانایی خود را پیدا کنند، سپس وقت خود را به بطالت نگذرانند و سعی کنند با کوشش به دنبال تحصیلات عالیه بروند و هیچ وقت از شکست نا امید نشوند.دارای روحیه خیرخواهی و روحیه گذشت و بخشش امیدواری و خوشبینی باشند. علاقه به آموختن و یادگیری و علاقه به تحقیق و پژوهش، ایمان قوی داشته باشند.
دکترین شما در رابطه با کارها و فعالیتهایتان چیست؟
اعتقاد دارم تاریخ متعلق به کسانی است که پیوسته آرمانهای بزرگی داشته باشند. چرا که رویاها انگیزههایی لازم برای ایجاد تغییر و تحول در جهان هستند. من اطمینان دارم رویاهای بزرگ، انسان ساز هستند و اغلب رویاها ،شخصیتها،کار و روشهای زندگی را مشخص کرده و حتی سرنوشت افراد را رقم میزند. به نظر من انسان تواناییهای شگفت انگیزی دارند. که در گامهای اول باید این تواناییهای بلقوه را کشف کرد. لیکن هرگز کسی نباید پس از این که در این کشف به هدف خود رسید از آنچه که به دست آورده به طور کامل احساس رضایت کنند بلکه باید خود را برای بقیه فعالیتهای لازم آماده سازند ،چرا که ایستادن از حرکت برابری با نابودیست.
گام دوم را تقسیم دانش و سرمایه گذاری با دیگران میدانم ،چرا که خودخواهی فکری و مادی هر دو به یک اندازه زشت و منفور هستند. اعتقاد دارم خلاقیت و نوع آوری ،تاریخ را میسازد و به توازن آن کمک میکند .نوآوری با عزم و اراده یک شخص شروع میشود تا با ساختن یک شعر و نوع پدید آوردن و پدید آوردن مفهوم جدید واقعیت موجودرا از واقعیت رایج رها کند. کام بعد را کسب تخصص و خبرگی در زمینه کاری می دانم.
به نظر شما عامل پیشرفت جامعه در حال حاضر چیست؟
لازمه پیشرفت جامعه نیز، چالش طلبی است.مردمی که اهل چالش هستند، موفق میشوند. جوانان چالش را دوست دارند و از شکست نمیهراسند. کسی که کار را با ترس شروع می کند، قبلاً ایام جوانی خود را به بطالت گذرانده است. پس باید در آتش سوزان انجام کار همچنان فروزان بمانیم، به پیش برویم تا به رشد کامل برسیم و تلاش کنیم تا به قله های هر چه رفیع تر دست یابیم و خواستههای خود را در اتمام کامل کار ارضا نماییم.
باید فداکاری کرد زیرا تاریخ با فداکاری رشد میکند. درست است که یک نسل برای نسل بعد فداکاری میکند، لیکن نسل بعدی نباید دست از کوشش بردارد. به عقیده من، رشد و توسعه از یادگیری سرچشمه میگیرد. وقتی تصور میشود که یادگیری تمام شده است، درست در همان لحظه، رشد متوقف میشود. رشد و توسعه در فروتنی فرد و تلاش کردن برای یادگیری است. درخت چون پربار شود، بیشتر سربه زیر میافکند.
شما چگونه توانستید از ابتدا بدون داشتن مدارک بالای آکادمیک کارهای پژوهشی و فرهنگی خود را انجام دهید؟
سوال خوبی را مطرح کردید .برای انجام کارهای بزرگ در هر زمینه نیاز به داشتن مدارک بالا و اکادمیک نیست .البته به طور کلی آن رو نفی نمیکنم که بسیار کار سازاست و کمک میکند.
به نظر شما آیا در قدیم الایام که این همه دانشمند و شاعر و فرهیخته چه در ایران و چه در سایر کشورها وجود داشت آنان دارای مدارک دانشگاهی بودند؟ مسلما نه.من اعتقاد دارم خداوند به هر کس صلاح بداند و اراده نماید از دانش و علم لایتناهی خود به وی اهدا میکند البته اگر برای خدمت به بشریت باشد.
به عنوان سوال آخر چه صحبتی با دانشجویان ،محققان و علاقمند به علم و دانش دارید؟
امیـد است طبقه دانشجو، دانش پژوه و پژوهشگر، در سایه پشتکار خود بتوانند با انتخاب راه صحیح تحقیق و با بهرهگیری از ویژگیهای خوب انسانی درجات ترقی را تا اوج موفقیت طی کنند و از نتیجه کار خود برخوردار شوند تا طعم لذت از پیروزی معنوی را که از خدمت به جامعه و ادای دین به میهن خود و به بشریت حاصل میشود، بچشند. البته میدانم انسانها استعدادهایی درون خود دارند که چه بسا از آنها آگاهی ندارند. اگر این تواناییهای بالقوه کشف شود و به بیراهه نرود حتماً موفق خواهند شد. راهنمایی بزرگان، دیدگاههای خردمندان خانواده، بستگان و آشنایان با تجربه برای هدایت آنان در یافتن استعدادهایشان بسیار مؤثر میباشد.